+45 98 44 15 02
Åbningstider

Naturoplevelser i Skagen

Naturen er i sig selv en af de mest mindeværdige attraktioner i Skagen. Den idylliske stemning og det specielle lys danner rammerne for en helt speciel form for ferieoplevelse. Oplev de historiske bygninger, der med tiden bliver overtaget af naturen og de fantastiske naturfænomener unik for området omkring Skagen.

Grenen - hvor de to have mødes

Sandormen på Grenen i Skagen

På Grenen ved Skagen oplever I et særligt fænomen, der kun kan ses her. På Jyllands yderste spids møder Skagerrak og Kattegat hinanden. De tilstødende bølger, der kommer fra hver sin side, er et fascinerende syn uanset på hvilken årstid I besøger Grenen. Stedet er en af Danmarks mest populære turistdestinationer og besøges årligt af omkring 1 million gæster. Grenen består af sand med et klitlandskab bag sig. Hvert år vokser Grenen med cirka 10 meter i den nordøstlige retning mod Sverige. Udover at være en populær attraktion benytter mange gæster også stedet som badestrand. Det fine, hvide sand gør den ideel til dette - men vær opmærksom på, at I muligvis skal dele stranden med et par sæler. De holder nemlig lige så meget af stranden, som I gør.

Blandt de mange mulige ferieoplevelser i Skagen, er et besøg på Grenen en oplevelse man ikke må gå glip af. Fra p-pladsen kan I gå derud gennem klitlandskabet og langs stranden. På vejen går I forbi Drachmanns Grav, hvor Holger Drachmanns urne er nedsat, samt nogle bunkers som et levn fra 2. verdenskrig. Alternativt kan I køre med Sandormen.

Tag med Sandormen til spidsen af Grenen

Sandormen er med årene blevet lidt af en historisk tradition. I over 50 år har Sandormen fragtet gæster til Grenens spids. For et lille beløb kører Sandormen jer tur/retur fra p-pladsen og ud til Grenen. Der er ingen fast køreplan, men den kører i stedet jævnligt frem og tilbage. Sandormen begynder sin kørsel omkring påske og slutter efter efterårsferien.

Råbjerg Mile - en klit i bevægelse

Råbjerg Mile ligger lige inden Skagen og er en af Europas største vandreklitter. Når I besøger stedet vil det mest af alt minde om en lille ørken midt på Skagens Odde. Med sin imponerende størrelse på cirka 2 km2 og en højde på 30-40 meter over havets overflade er den dog heller ikke helt lille. Hvert år bevæger Råbjerg Mile sig omkring 15 meter i nordøstlig retning. Med den hastighed vil Råbjerg Mile om mellem 100 og 200 år dække hovedvejen til Skagen. Ved Råbjerg Mile får I et syn, som I ingen andre steder i Danmark kan få.

Den Tilsandede Kirke

Træd ind i Anna og Michael Anchers verden i Skagen

Igennem næsten 500 år var Sct. Laurentii Kirke Skagens sognekirke. Men da den store sandflugt ramte Nordjylland, måtte man i 1795 lukke kirken efter at sandflugten gennem 200 år havde hærget området. I dag kender vi kirken som Den Tilsandede Kirke. Navnet kommer af at vi i dag kun kan se kirketårnet, resten af kirken ligger nemlig begravet under sand. Når I besøger Den Tilsandede Kirke kan I se kirkeskibet og sakristiets placering markeret med røde pæle på jordens overflade. Derudover er den gamle kirkegårdsmur markeret med faskiner. Den Tilsandede Kirke er et velbesøgt sted blandt de forskellige attraktioner i Skagen og omegn. Omkring kirken er et net af hyggelige stier og i løbet af sommeren vil der blive afholdt Friluftsgudstjenester ved kirken. Fra p-pladsen skal I gå cirka 400 meter for at nå ind til kirken.

Fyrtårne i Skagen

I Skagen er der to historiske fyrtårn. Vippefyret i Skagen blev oprindeligt opført i 1627 som Danmarks første vippefyr og var i brug frem til 1700-tallet. Sidenhen blev det rekonstrueret flere gange og senest i 1958. Et vippefyr fungerer ved at man sænker kurven, hvorefter den fyldes med noget brændbart. Herefter antænder man den og hæver den igen. Således kan skibe i det fjerne se lyset. Det andet fyrtårn, Skagen Fyr eller Det Grå Fyr, blev bygget i 1858 og er 46 meter højt, hvilket gjorde det til Danmarks højeste fyr indtil 1962. Er I frisk på lidt motion, kan I gå de 210 trin op i fyret og nyde den fantastiske udsigt ud over havet.

Skagen Naturhistoriske Museum

På Skagen Naturhistoriske Museum kan I få et indgående indblik i Skagens natur gennem lærerige og spændende udstillinger. I kan blive klogere på landskabet og den enestående, barske natur, plante- og dyrelivet og geologi på Skagen Odde. Naturcenteret arrangerer desuden en del aktiviteter og vandreture med biologer, der fortæller og guider jer gennem naturen. I kan fx lære om snapseurter, som I finder i området og samler ind, så I kan lave jeres egen snaps. I kan komme på fugletur eller lære at identificere de sten, som I finder på stranden i Skagen. Hold øje med naturcentrets aktivitetskalender, når I holder ferie i Skagen.

Skagen Odde Naturcenter

Skagen Odde Naturcenter er tegnet af den verdensberømte arkitekt Jørn Utzon, og den ligger som et fort midt i Skagens natur. Bag murene er der læ for den barske vind og mulighed for at tage et roligt øjeblik og nyde den flotte arkitektur og landskabet udenfor. I Skagen Odde Naturcenter kan I lære en masse om naturen, videnskab og mennesker og børn kan deltage i kreative aktiviteter. Der er også skiftende udstillinger med kunst og design.