+45 98 44 15 02
Åbningstider

På kunsttur i Skagen

Mange af Skagensmalernes værker kan i dag opleves på Skagens Museum, hvor I kan se det ene skønne mesterværk efter det andet. Se hvordan nogle af Danmarkshistoriens største kunstnere afbildede det kendte skagenslys på hver sin måde. Skagens Museum huser værker af kendte kunstnere som blandt andet P.S. Krøyer, Anna og Michael Ancher og Holger Drachmann. Besøg også den excentriske maler Axel Linds værker på Grenen Museum og kig ind i gallerier og værksteder, hvor kunstnere arbejder og udstiller deres malerier og kunsthåndværk.

Skagens Museum

Besøg Skagen Kunstmuseum på ferien i sommerhus

I slutningen af 1800-tallet blev de kendte skagensgule huse til mødestedet for unge og fremadstormende kunstnere. Det unikke lys, der findes portrætteret i deres værker, tiltrak kunstmalere fra nær og fjern. De nød lyset, havenes nærhed og det barske landskab, og gjorde et lille fiskerleje til et attraktivt sted at opholde sig. De kendte værker malet af de verdensberømte Skagensmalere indkapsler en tid af nostalgi og historie i museets hyggelige omgivelser. Mange af værkerne giver også et unikt, historisk indblik i livet i det lille, fattige fiskerleje, som Skagen var dengang. Andre billeder fortæller om Skagensmalernes egne liv. I kan gå fra maleri til maleri og kigge på kunstværker malet af kendte danskere som P.S. Krøyer, Anna og Michael Ancher såvel som Holger Drachmann og flere. Det berømte og fascinerende lys giver malerierne en sjælden set nuance, som I på egen hånd kan opleve både før og efter jeres besøg på Skagens Museum. Historien bag museet går helt tilbage til 1908, hvor Skagensmalerne stadig malede – man vidste allerede dengang, at malerierne var noget helt særligt. I dag råder Skagens Museum over cirka 1.900 værker, hvoraf I finder de bedste og mest kendte værker udstillet. Museet er blandt de mest folkekære attraktioner i Skagen, og er med sine unikke værker derfor værd at besøge.

Grenen Kunstmuseum

Grenen Kunstmuseum er Danmarks nordligste kunstmuseum og det ligger smuk mellem klitter og marehalm med udsigt over havet. Her finder i en permanent udstilling af den dansk-svenske maler Axel Lind. Axel Lind var en levemand med appetit på livet, og en farverig kunstner med stærkt tilknytning til Skagen. Han stiftede Grenen Kunstmuseum i 1977 med en stor permanent udstilling med sin egen kunst, samt en afdeling med skiftende udstillinger. Axel Lind døde i 2011 kort før sin 104 års fødselsdag. Hans aske blev spredt ud over det hav, som han elskede og som han brugte en stor del af sit kunstneriske liv på at male. I forbindelse med Grenen Kunstmuseum ligger Restaurant de 2 have, hvor I kan nyde udsigten over en kop kaffe eller en frokost.

Drachmanns Hus

Endnu en de kendte ferieoplevelser i Skagen er Drachmanns Hus. Holger Drachmann blev i 1866 optaget på Kunstakademiet, hvor han uddannede sig til marinemaler. Efter lange rejser rundt i Europa og en jagt på sit livs første kærlighed på Bornholm, besøgte han i 1872 Brøndums Hotel i Skagen. Siden da vendte Drachmann med mellemrum tilbage til Skagen, indtil han i 1902 slog sig ned i byen. Huset er et bindingsværkhus fra 1828 oprindeligt bygget af en lokal skolelærer. Drachmann ombyggede huset til et sandt kunstnerhjem med atelier og omdøbte det ’Pax’. Ud over sine mange malerier blev Drachmann også kendt som en flittig forfatter, hvis forfatterskab omfatter over 50 bind. I 1908 døde Drachmann og blev senere begravet i klitterne ved Grenen. Drachmanns Hus åbnede kort efter i 1911 som museum, hvor næsten alt inventar stammer fra Holger Drachmann selv. Med et besøg i Drachmanns Hus får I derfor en komplet og autentisk oplevelse af livet som Skagensmaler.

Anchers Hus

Træd ind i Anna og Michael Anchers verden i Skagen

Når I besøger det berømte kunstnerpar Michael og Anna Anchers hjem, får I et enestående indblik i deres liv og hverdag. Michael og Anna boede i huset sammen med deres datter Helga, der efter forældrenes død, ønskede at huset skulle bevares som museum. Huset fremstår derfor som da Anna Ancher døde i 1935, der er dog blevet renoveret og bygget til for at kunne rumme hele udstillingen.

Anchers Hus rummer både malerier og tegninger udført af familien selv, men også op til 5000 værker af mange udenlandske kunstnere. Her står smukke gamle møbler og Anna og Michaels mange kunstgenstande, som de samlede gennem mange år, samt gaver som parret modtog fra venner, kongefamilien og internationale berømtheder.

I naboejendommen Saxilds Gaard er der skiftende udstillinger og en lille museumscafé med butik. Der er gratis entre til udstillingerne i Saxilds Gaard.